Spis treści
Rozwój cywilizacyjny w znacznym stopniu przekłada się na zmiany w stylu życia i żywienia, przyczyniając się do dynamicznego wzrostu występowania chorób dietozależnych, takich, jak: cukrzyca, osteoporoza, otyłość czy choroby układu krążenia. Równolegle intensywnie poszukuje się składników zawartych w produktach żywnościowych, które mogą pozytywnie wpływać na organizm człowieka eliminując lub zmniejszając niekorzystne zmiany w nim zachodzące. [1]
Rezweratrol jest jednym z tych składników, któremu przypisuje się wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jest to biologicznie aktywny związek występujący w tkankach roślinnych, należący do klasy fitoestrogenów, zawarty w czerwonych winogronach oraz czerwonym winie. Również, ale w mniejszym stopniu w owocach jagodowych (borówkach, jagodach, malinach) i czekoladzie.
Najwięcej tej dobroczynnej substancji zawierają czerwone winogrona odmiany Pinot noir. Średnia zawartość resweratrolu w winach czerwonych wynosi ok. 1,9 mg/dm3. Czerwone wina o największej zawartości resweratrolu to: Pinot Noir, St.Laurent, Marzemino, Merlot. Zawartość resweratrolu w wianach prezentują tabele poniżej. [2]
Wielokierunkowe działanie resweratrolu
Dobrodziejstwo działania resweratrolu związane jest przede wszystkim z funkcją antyoksydacyjną (przeciwutleniającą). Polega ona na zwalczaniu wolnych rodników, których nadmiar powoduje przedwczesne starzenie się i może doprowadzić do licznych chorób. Rezweratrol, niszcząc wolne rodniki, zmniejsza ryzyko tych chorób i przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia.
Działanie kardioprotekcyjne i przeciwzapalne
Rezweratrol ma pozytywny wpływ przede wszystkim na układ krążenia. 20-30 g wina dziennie (mniej niż pół kieliszka) zmniejsza aż o 40% prawdopodobieństwo choroby wieńcowej oraz śmierci z powodu chorób serca i układu krążenia. [3]
We Francji pomimo dużego spożycia tłuszczów zwierzęcych obserwuje się niski wskaźnik umieralności na choroby układu krążenia. Zjawisko to zostało nazwane „paradoksem francuskim” i związane jest bezpośrednio ze zwiększonym spożyciem czerwonego wina. [3]
Resweratrol działa ochronnie na układ krwionośny poprzez hamowanie agregacji płytek krwi., spowalnianie procesu zapalnego – ograniczenie powstawania reaktywnych form tlenu i zmniejszenia podatności lipoprotein LDL na procesy oksydacyjne. Rozszerza również naczynia krwionośne poprzez zwiększenie produkcji tlenku azotu.
Korzystnie wpływała na pracę serca oraz na wydolność naczyń krwionośnych. W najnowszych badaniach wykazano jego działanie przeciwmiażdżycowe i udowodniono, że rezweratrol obniża ciśnienie krwi.
Wyniki badań dotyczące wpływu ekstraktu czerwonych winogron na pacjentów z chorobą wiecową pokazały wzrost przepływu krwi przez naczynia krwionośne już po 60 min od spożycia 600 mg/d ekstraktu z czerwonych winogron (0,9 mg trans-resweratrolu). [3]
Działanie przeciwnowotworowe
Działanie przeciwnowotworowe związane jest między innymi z hamowaniem wzrostu komórek nowotworowych i inicjowaniem apoptozy (śmierci komórek) oraz z ograniczeniem reakcji zapalnych wynikające z neutralizowania wolnych rodników.
W przypadku stosowania 500 mg i 1 g rezweratrolu, wyniki badań u osób z rakiem jelita grubego potwierdziły zależne od dawki zmniejszenie proliferacji (namnażania) komórek nowotworowych.
Leczenie otyłości i cukrzycy typu II
Rezweratrol uczestniczy w regulacji metabolizmu lipidów oraz glukozy, jak również aktywacji procesów katabolicznych, co może mieć bezpośredni wpływ na zmniejszenie masy ciała. [3]
Badania naukowe potwierdzają również korzystny wpływ rezweratrolu w walce z cukrzycą typu II, która charakteryzuje się hiperglikemią (podwyższonym poziomem glukozy we krwi) poprzez zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę i zmniejszenie stężenia glukozy we krwi.
W badaniu obejmującym grupę osób ze zdiagnozowaną upośledzoną tolerancją glukozy obserwowano wpływ resweratrolu (od 1 do 2 g) na profil glukozy w krwi. Zaobserwowano zmniejszenie stężenia glukozy po posiłkach, co potwierdza zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę. Stwierdzono również, że im wyższa dawka spożywanego resweratrolu tym korzystniejszy efekt terapeutyczny. [3]
Korzystny wpływ resweratrolu na zdrowie został potwierdzony również w badaniach prowadzonych na pacjentach chorych na cukrzycę. Regularna podaż resweratrolu przez okres 3 miesięcy, spowodował istotny spadek hemoglobiny glikowanej, co wskazuje na trwałe obniżenie poziomu glikemii. [3]
Leczenie chorób neurodegeneracyjnych
Rezweratrol blokuje sygnały stresowe w mózgu i coraz więcej badan dowodzi, że może być skuteczną alternatywą dla leków stosowanych w leczeniu depresji i leków. Powoduje on obniżenie kortykosteronu, który wytwarza się w nadmiernej ilości w mózgu w efekcie dużego napięcia, prowadzącego do rozwoju depresji i innych zaburzeń psychicznych.
Suplement diety czy wino?
Z badań opublikowanych w magazynie „Cell Metabolism”, w których naukowcy przez 12 tygodni obserwowali grupę kobiet o prawidłowej masie ciała przyjmujących rezweratrol w postaci suplementu wynika, że nie ma żadnych korzyści zdrowotnych z suplementacji. Wywnioskowano, że rezweratrol w postaci suplementu może mieć korzystny wpływ, ale jedynie w przypadku osób cierpiących na cukrzycę, otyłość czy nietolerancję glukozy (stan przedcukrzycowy).
Z kolei inne badania udowodniły pozytywny wpływ resweratrolu zawartego w czerwonym winie na wszystkich badanych. Można przypuszczać, że współodpowiedzialne są za to także inne składniki wina o właściwościach prozdrowotnych, takie jak antocyjaniny, katechiny i kwercetyna.
Wpływ nadużywania alkoholu na tarczyce i układ immunologiczny
Nadużywanie alkoholu wpływa negatywnie na cały organizm. Może blokować aktywność tarczycy doprowadzając do obniżonego poziomu hormonów T3 i T4. [5] Ciągłe nadużywanie alkoholu może również skutkować zespołem niskiego T3 – w którym rT3 jest podwyższony, a T3 obniżony. [6]
Alkohol wpływa także na układ odpornościowy zwłaszcza w obszarze jelita, gdzie zmienia stopień jego szczelności oraz zaburza mikroflorę jelitową, wspierając rozwój złych bakterii jelitowych. Częste spożywanie alkoholu może prowadzić do ciągłego stanu zapalnego i stymulowania reakcji autoimmunologicznej.
Wino a nietolerancja histaminy
W przypadku nietolerancji histaminy, picie czerwonego wina może zaostrzać różnego rodzaju objawy. Typowe objawy to zaczerwienienie skóry, wysypka, katar, zawroty głowy, przekrwienie, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a nawet lęk.
Najwięcej histaminy ma czerwone wino (od 60 do 13 tys. mg/l, najwięcej w chianti, burgundach i bordeaux), wina deserowe zawierają do 400 ml/g, białe najmniej (od 3 do 120 ml/l), szampany i wina musujące już znacznie więcej (15-670 mg/l).
Nie tylko histamina może wywołać nieprzyjemne reakcje po spożyciu wina, również zawarte w nich siarczany mogą powodować problemy migrenowe lub inne reakcje o podłożu alergicznym.
Umiarkowane spożycie a ryzyko chorób autoimmunologicznych
Umiarkowane picie alkoholu może być korzystne, zwłaszcza po przywróceniu zdrowia jelit. Badania wykazały, że rozważne i sporadyczne spożywanie alkoholu może pomóc w tłumieniu odpowiedzi autoimmunologicznej. [7]
Badania kliniczne przeprowadzone w Danii wykazały nawet, spożywanie alkoholu może zapewniać ochronę przed rozwojem autoimmunologicznej niedoczynności tarczycy. [7] Badacze wykazali, że alkohol w dawce do 30 ml / dzień może odgrywać rolę ochronną w rozwoju jawnego autoimmunologicznej niedoczynności tarczycy zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet w wieku 60 lat lub mniej. [8]
Z jednej strony nadużywanie alkoholu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju różnych chorób. Z drugiej jednak wiele badań potwierdza, że spożycie alkoholu w małych ilościach może chronić nie tylko przed nadciśnieniem tętniczym czy chorobą wieńcową, ale również chorobami autoimmunologicznymi. [8] Pamiętaj, że to dawka czyni truciznę.