Chętnie pomożemy +48 515 191 617
RABATY AŻ DO - 50% BLACK WEEK
Sprawdź

Dyniowe ciasteczka bez glutenu, bez cukru

Dynia to absolutna królowa jesieni. Kiedy z dnia na dzień robi się zimno, do kuchni wkracza królowa. Uwielbiam ją za wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne:

  • bogactwo witamin i składników mineralnych – wsparcie dla odporności, wzroku, pięknej skóry
  • działanie przeciwzapalne – zawarty beta-karoten (przeciwutleniacz) hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne
  • niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika – pomaga przy odchudzaniu
  • działanie łagodzące i regenerujące przewód pokarmowy
  • regulację przemiany materii i działanie detoksykujące.

Miłość do dyni nie była jednak od pierwszego zjedzenia. Nie smakowały mi dania w restauracjach ani w domu przygotowane na podstawie przepisów sprawdzonych blogerek kulinarnych. Dynia była dla mnie za mdła. Aż pewnego dnia zrobiłam tajski krem z dyni wykorzystując kokosową bazę do tajskich zup i zakochałam się w smaku, w strukturze, w kolorach, we wszystkim. Zrozumiałam, że dynia potrzebuje oprawy smakowej i jest fantastyczna w roli bazy. Trzeba mieć tylko na nią fajny pomysł.

Dzisiaj mam dla Was przepis na dyniowe ciasteczka – upiekłam je synowi do szkoły na bal jesienny. Szukałam przepisu bez glutenu, bez cukru, ale też bez jajek, bo jedno dziecko w zerówce ma alergię. Zainspirował mnie przepis Mama alergika gotuje, ale pozmieniałam mąki i proporcje oraz dołożyłam smaku od siebie, aby jedzenie ich było jeszcze przyjemniejsze.

Drukuj
clock icon cutlery icon flag icon folder icon instagram icon pinterest icon facebook icon print icon squares icon heart icon heart solid icon
dyniowe ciasteczka

Dyniowe ciasteczka bez glutenu, bez cukru


  • Autor: Małgorzata Mazur
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Ilość: 2 blachy 1x
  • Dieta: Bez glutenu

Opis

Dzisiaj mam dla Was przepis na dyniowe ciasteczka – upiekłam je synowi do szkoły na bal jesienny. Szukałam przepisu bez glutenu, bez cukru, ale też bez jajek, bo jedno dziecko w zerówce ma alergię. Zainspirował mnie przepis Mama alergika gotuje, ale pozmieniałam mąki i proporcje oraz dołożyłam smaku od siebie, aby jedzenie ich było jeszcze przyjemniejsze.


Składniki

Skaluj
  • 150 g (1 szkl.) mąki kukurydzianej
  • 150 g (1 szkl.) mąki ryżowej
  • 75 g (8 łyżek) mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 150 g suszonych daktyli – jak ktoś lubi bardzo słodkie, to może dodać trochę więcej
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 100 g puree z upieczonej dyni (Hokkaido)

Przygotowanie

  • Daktyle moczymy kilka minut w 150 ml wody, następnie gotujemy 5 minut do odparowania wody i wystudzone miksujemy
  • Łączymy z puree z dyni (upieczony, zmiksowany miąższ dyni)
  • Dodajemy olej
  • „Mokre” składniki dodajemy do przesianej maki i proszku do pieczenia i wyrabiamy ciasto (ja wykonuję to robotem kuchennym przystawką do ciasta kruchego); Ciasto powinno mieć podobna konsystencję do ciasta kruchego przez schłodzeniem, czyli delikatne, elastyczne
  • Wałkujemy najlepiej pomiędzy arkuszami papieru lub folii (nie za cienko – na ok. 5 mm) i wycinamy ciasteczka
  • Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 st. (góra i dół) na 10-12 minut

Wskazówki

  • W kwestii smaku można dodać albo odrobinę naturalnego ekstraktu waniliowego lub małą szczyptę przypraw korzennych (gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu, goździków)
  • Ciasteczka dobrze smakują też z powidłami.
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas obróbki termicznej: 10 minut
  • Kategoria: Na słodko
  • Metoda: Pieczenie
  • Kuchnia: polska

Wartość odżywcza

  • Ilośc porcji: 2 blachy

Słowa kluczowe: Dyniowe ciasteczka

loader-image
155,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 155,00 .

69,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 69,00 .

Produktowe - e-booki
119,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 119,00 .

299,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 119,00 .

#x Nutrivimix TAb
159,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 159,00 .

5.00 out of 5
59,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 59,00 .

4.78 out of 5
49,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 49,00 .

4.67 out of 5
119,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 119,00 .

4.93 out of 5
24,50 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 24,50 .

5.00 out of 5

Jak oceniasz ten wpis blogowy?

Kliknij gwiazdkę, aby go ocenić!

Średnia ocena: 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten wpis.

Rekomendowane artykuły

Jeśli chcesz mieć dostęp do najbardziej aktualnej wiedzy na temat suplementacji oraz ostatnio dodanych materiałów, tutaj znajdziesz najnowsze artykuły.

Napary ziołowe mogą być świetnym naturalnym wsparciem w chorobach tarczycy. Wiele z nich działa przeciwzapalnie, pomagając wyciszyć toczący się w Hashimoto przewlekły stan zapalny i zmniejszyć dokuczliwe objawy związane z chorobą. Jakie zioła warto pić w chorobie Hashimoto? Zielarstwo to jedna z najstarszych form leczenia. Wiele roślin zawiera substancje, które dzięki swoim właściwościom wspomagają utrzymanie […]


24 października 2023

Jesteś zmęczona i osłabiona, brakuje Ci energii, a kaszel oraz katar nie odpuszczają? Jeśli tak, to warto zadbać o odporność! Układ odpornościowy pełni kluczową rolę w obronie przed chorobami i jesiennymi infekcjami. Jednak, aby nasz organizm skutecznie walczył z przeziębieniem potrzebuje odpowiedniego pożywienia bogatego w witaminy. W artykule dowiesz się, jakie witaminy warto suplementować w […]


17 października 2023

Usłyszałaś od lekarza, że chorujesz na Hashimoto lub niedoczynność tarczycy, ale nie wiesz, co robić dalej, aby pomóc swojej tarczycy? Podpowiemy Ci od czego zacząć. W artykule znajdziesz wskazówki, które przeprowadzą Cię krok po kroku w procesie “naprawiania” tarczycy! Musisz wiedzieć, że same leki to zbyt mało, aby pomóc tarczycy się zregenerować i powrócić do […]


3 października 2023

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe rating

Pobierz darmowego e-booka

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowego e-booka.

Nutrihelp.pl