Dynia to absolutna królowa jesieni. Kiedy z dnia na dzień robi się zimno, do kuchni wkracza królowa. Uwielbiam ją za wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne:
- bogactwo witamin i składników mineralnych – wsparcie dla odporności, wzroku, pięknej skóry
- działanie przeciwzapalne – zawarty beta-karoten (przeciwutleniacz) hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne
- niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika – pomaga przy odchudzaniu
- działanie łagodzące i regenerujące przewód pokarmowy
- regulację przemiany materii i działanie detoksykujące.
Miłość do dyni nie była jednak od pierwszego zjedzenia. Nie smakowały mi dania w restauracjach ani w domu przygotowane na podstawie przepisów sprawdzonych blogerek kulinarnych. Dynia była dla mnie za mdła. Aż pewnego dnia zrobiłam tajski krem z dyni wykorzystując kokosową bazę do tajskich zup i zakochałam się w smaku, w strukturze, w kolorach, we wszystkim. Zrozumiałam, że dynia potrzebuje oprawy smakowej i jest fantastyczna w roli bazy. Trzeba mieć tylko na nią fajny pomysł.
Dzisiaj mam dla Was przepis na dyniowe ciasteczka – upiekłam je synowi do szkoły na bal jesienny. Szukałam przepisu bez glutenu, bez cukru, ale też bez jajek, bo jedno dziecko w zerówce ma alergię. Zainspirował mnie przepis Mama alergika gotuje, ale pozmieniałam mąki i proporcje oraz dołożyłam smaku od siebie, aby jedzenie ich było jeszcze przyjemniejsze.
DrukujDyniowe ciasteczka bez glutenu, bez cukru
- Czas przygotowania: 30 minut
- Ilość: 2 blachy 1x
- Dieta: Bez glutenu
Opis
Dzisiaj mam dla Was przepis na dyniowe ciasteczka – upiekłam je synowi do szkoły na bal jesienny. Szukałam przepisu bez glutenu, bez cukru, ale też bez jajek, bo jedno dziecko w zerówce ma alergię. Zainspirował mnie przepis Mama alergika gotuje, ale pozmieniałam mąki i proporcje oraz dołożyłam smaku od siebie, aby jedzenie ich było jeszcze przyjemniejsze.
Składniki
- 150 g (1 szkl.) mąki kukurydzianej
- 150 g (1 szkl.) mąki ryżowej
- 75 g (8 łyżek) mąki z tapioki lub ziemniaczanej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 150 g suszonych daktyli – jak ktoś lubi bardzo słodkie, to może dodać trochę więcej
- 75 ml oleju rzepakowego
- 100 g puree z upieczonej dyni (Hokkaido)
Przygotowanie
- Daktyle moczymy kilka minut w 150 ml wody, następnie gotujemy 5 minut do odparowania wody i wystudzone miksujemy
- Łączymy z puree z dyni (upieczony, zmiksowany miąższ dyni)
- Dodajemy olej
- „Mokre” składniki dodajemy do przesianej maki i proszku do pieczenia i wyrabiamy ciasto (ja wykonuję to robotem kuchennym przystawką do ciasta kruchego); Ciasto powinno mieć podobna konsystencję do ciasta kruchego przez schłodzeniem, czyli delikatne, elastyczne
- Wałkujemy najlepiej pomiędzy arkuszami papieru lub folii (nie za cienko – na ok. 5 mm) i wycinamy ciasteczka
- Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 st. (góra i dół) na 10-12 minut
Wskazówki
- W kwestii smaku można dodać albo odrobinę naturalnego ekstraktu waniliowego lub małą szczyptę przypraw korzennych (gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu, goździków)
- Ciasteczka dobrze smakują też z powidłami.
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas obróbki termicznej: 10 minut
- Kategoria: Na słodko
- Metoda: Pieczenie
- Kuchnia: polska
Wartość odżywcza
- Ilośc porcji: 2 blachy
Słowa kluczowe: Dyniowe ciasteczka