Dynia to absolutna królowa jesieni. Kiedy z dnia na dzień robi się zimno, do kuchni wkracza królowa. Uwielbiam ją za wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne:

  • bogactwo witamin i składników mineralnych – wsparcie dla odporności, wzroku, pięknej skóry
  • działanie przeciwzapalne – zawarty beta-karoten (przeciwutleniacz) hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne
  • niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika – pomaga przy odchudzaniu
  • działanie łagodzące i regenerujące przewód pokarmowy
  • regulację przemiany materii i działanie detoksykujące.

Miłość do dyni nie była jednak od pierwszego zjedzenia. Nie smakowały mi dania w restauracjach ani w domu przygotowane na podstawie przepisów sprawdzonych blogerek kulinarnych. Dynia była dla mnie za mdła. Aż pewnego dnia zrobiłam tajski krem z dyni wykorzystując kokosową bazę do tajskich zup i zakochałam się w smaku, w strukturze, w kolorach, we wszystkim. Zrozumiałam, że dynia potrzebuje oprawy smakowej i jest fantastyczna w roli bazy. Trzeba mieć tylko na nią fajny pomysł.

Dzisiaj mam dla Was przepis na dyniowe ciasteczka – upiekłam je synowi do szkoły na bal jesienny. Szukałam przepisu bez glutenu, bez cukru, ale też bez jajek, bo jedno dziecko w zerówce ma alergię. Zainspirował mnie przepis Mama alergika gotuje, ale pozmieniałam mąki i proporcje oraz dołożyłam smaku od siebie, aby jedzenie ich było jeszcze przyjemniejsze.

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
dyniowe ciasteczka

Dyniowe ciasteczka bez glutenu, bez cukru

Dzisiaj mam dla Was przepis na dyniowe ciasteczka – upiekłam je synowi do szkoły na bal jesienny. Szukałam przepisu bez glutenu, bez cukru, ale też bez jajek, bo jedno dziecko w zerówce ma alergię. Zainspirował mnie przepis Mama alergika gotuje, ale pozmieniałam mąki i proporcje oraz dołożyłam smaku od siebie, aby jedzenie ich było jeszcze przyjemniejsze.

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Ilość: 2 blachy 1x

Składniki

Skaluj
  • 150 g (1 szkl.) mąki kukurydzianej
  • 150 g (1 szkl.) mąki ryżowej
  • 75 g (8 łyżek) mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 150 g suszonych daktyli – jak ktoś lubi bardzo słodkie, to może dodać trochę więcej
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 100 g puree z upieczonej dyni (Hokkaido)

Przygotowanie

  • Daktyle moczymy kilka minut w 150 ml wody, następnie gotujemy 5 minut do odparowania wody i wystudzone miksujemy
  • Łączymy z puree z dyni (upieczony, zmiksowany miąższ dyni)
  • Dodajemy olej
  • „Mokre” składniki dodajemy do przesianej maki i proszku do pieczenia i wyrabiamy ciasto (ja wykonuję to robotem kuchennym przystawką do ciasta kruchego); Ciasto powinno mieć podobna konsystencję do ciasta kruchego przez schłodzeniem, czyli delikatne, elastyczne
  • Wałkujemy najlepiej pomiędzy arkuszami papieru lub folii (nie za cienko – na ok. 5 mm) i wycinamy ciasteczka
  • Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 st. (góra i dół) na 10-12 minut

Wskazówki

  • W kwestii smaku można dodać albo odrobinę naturalnego ekstraktu waniliowego lub małą szczyptę przypraw korzennych (gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu, goździków)
  • Ciasteczka dobrze smakują też z powidłami.
  • Autor: Małgorzata Mazur
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas obróbki termicznej: 10 minut
  • Kategoria: Na słodko
  • Metoda: Pieczenie
  • Kuchnia: polska
  • Dieta: Bez glutenu

Wartość odżywcza

  • Ilość porcji: 2 blachy

Słowa kluczowe: Dyniowe ciasteczka

loader-image
Original price was: 238,00 zł.Current price is: 199,00 zł.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 199,00 .

Original price was: 238,00 zł.Current price is: 199,00 zł.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 155,00 .

Original price was: 204,00 zł.Current price is: 171,00 zł.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 155,00 .

Original price was: 188,00 zł.Current price is: 129,00 zł.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 129,00 .

Original price was: 357,00 zł.Current price is: 215,00 zł.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 119,00 .

Original price was: 119,00 zł.Current price is: 83,50 zł.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 83,50 .

Original price was: 255,00 zł.Current price is: 215,00 zł.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 215,00 .

Jak oceniasz ten wpis blogowy?

Kliknij gwiazdkę, aby go ocenić!

Średnia ocena: 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten wpis.

Płatna konsultacja
dietetyczna

Skorzystaj z wiedzy i doświadczenia naszych

dietetyków hormonalnych. Pomożemy Ci zadbać

o dobre samopoczucie i zdrową sylwetkę.

UMÓW WIZYTĘ

Self-diagnosis test

Sprawdź swoje objawy i odkryj skuteczne rozwiązania dla wsparcia zdrowia hormonalnego. Każda z nas zasługuje na dobre samopoczucie.

ZRÓB TEST
0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu