
Wchłanianie żelaza zwiększa
- Forma hemowa żelaza – produkty pochodzenia zwierzęcego
- Kwasy organiczne i witamina C – owoce, warzywa, kiszonki, produkty fermentowane
Zmniejsza natomiast:
- Forma niehemowa – produkty pochodzenia roślinnego
- Polifenole – zielona herbata
- Fityniany – produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych
- Szczawiany – szczaw, szpinak, kawa, herbata
- Taniny – nasiona roślin strączkowych, kawa, herbata
Jak to wygląda w praktyce?
- Wybieraj produkty bogate w żelazo (np. wątróbka, jajka, tuńczyk, mięso, pestki dyni, kakao, strączki, mak, natka pietruszki, kasza jaglana, płatki owsiane)
- Nie popijaj posiłku bogatego w żelazo kawą/herbatą i zamiast tego wybierz wodę z cytryną lub sok pomarańczowy ze względu na wit. C poprawiającą wchłanianie żelaza
- Do potraw bogatych w żelazo zjedz surówkę z papryki lub kiszonej kapusty, dodaj natkę pietruszki, lub po posiłku zjedz owoce takie jak truskawki, kiwi lub cytrusy (wit. C)
- Namaczaj strączki przed ugotowaniem i stosuj pieczywo na zakwasie, aby obniżyć fityniany ograniczające wchłanianie żelazo.