
Głównym budulcem kości jest wapń, więc należy zwrócić uwagę na jego zwiększoną ilość w diecie. Źródłem wapnia będą np. kefiry, jogurty, sery podpuszczkowe, ziarna maku, produkty roślinne fostyfiowane, itp.
Innym istotnym elementem jest dostarczenie witaminy D, biorącej udział w mineralizacji kości – jej niedobór wpływa na zmniejszenie wchłaniania wapnia. W sezonie jesienno-zimowym synteza skórna witaminy D jest niewystarczająca, więc warto się wspomóc suplementacją.
Ważna będzie też odpowiednia podaż białka, które jest jednym z podstawowych składników budulcowych w naszym organizmie – buduje m.in. właśnie kości. Dobrym źródłem białka będą np. chude mięsa, nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych, czy ryby.
Nie zapominajmy też o witaminie C (np. brokuł, natka pietruszki), witaminie K (np. zielone warzywa) czy cynku (np. pestki dyni, sezam).