Dla osób na diecie bezglutenowej, największym wyzwaniem jest smaczny chleb oraz pierogi bezglutenowe. O ile można kupić świetne chleby gryczane, to pierogi najlepiej zrobić samemu. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez własnoręcznie przygotowanych, pysznych pierogów.
Od wielu lat testuję już rożne przepisy na bezglutenowe ciasto pierogowe. Mam swoich kilku faworytów, ale ten przepis na pierogi bezglutenowe jest moim zdaniem najlepszy i nigdy mnie nie zawiódł. Pochodzi z bloga natchniona.pl
Składniki (na 60-80 sztuk):
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mielonego siemienia lnianego (można zmniejszyć ilość do 50 g siemienia plus 50 g mąki z tapioki lub ziemniaczanej)
- 450 ml gorącej wody (ale nie wrzątku)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Mieszamy suche składniki
- Jeśli mamy, to wyrabiamy ciasto robotem kuchennym z hakiem dolewając olej i wodę powoli i tak długo, aż ciasto będzie miało zwartą konsystencję (będzie to ok. 450 ml wody)
- Na koniec wyrabiamy ciasto ręcznie na jednolitą i plastyczną masę
- Ciasto dzielimy na 2 porcje owijając je folią stretch, aby nie wyschło
- Porcję ciasta wałkujemy na podsypanym delikatnie mąką ziemniaczaną blatem; można również na papierze do pieczenia, najlepiej przez folię stretch
- Szklanką wycinamy pojedyncze kółka i układamy na nich łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi mocno przyciskając
- Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy lub oleju kokosowego – po wypłynięciu około 1 minutę
- Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą, aby się nie sklejały
Farsz do pierogów wigilijnych:
- 500 g kiszonej kapusty, gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości
- 50 g suszonych grzybów, namaczamy kilka godzin i gotujemy do miękkości
- 1 średnia cebula, szatkujemy i szklimy na maśle
- Dodajemy do cebulki pokrojone drobno grzyby i kapustę
- Doprawiamy solą i pieprzem
Przydatne wskazówki:
- Wyrobione ciasto zawijamy w folię, aby nie wyschło i tak przechowujemy aż do użycia danej porcji
- Ciasto wałkujemy przez folię, dzięki temu jesteśmy w stanie uzyskać bardzo cienkie ciasto a pierogi są wykwintne i delikatne
- Z wywałkowanego ciasta wycinamy po jednym kółku i lepimy pieroga – nie wycinamy od razu wszystkich kółek, bo ciasto obeschnie i będzie trudniej się kleiło
- Jeśli korzystamy z foremki do lepienia pierogów, farsz układamy na płasko – zbyt duża ilość farszu będzie utrudniała klejenie
- Jeśli chcemy ponowie zarobić ciasto ze skrawków, moczymy dłonie, aby ciasto dostało świeżej wilgoci
Smacznego i na zdrowie!
Życzę Wam Pięknych Świąt
Gosia Mazur
Drukuj
Najlepsze pierogi bezglutenowe
Od wielu lat testuję już rożne przepisy na bezglutenowe ciasto pierogowe. Mam swoich kilku faworytów, ale ten przepis na pierogi bezglutenowe jest moim zdaniem najlepszy i nigdy mnie nie zawiódł. Pochodzi z bloga natchniona.pl
- Czas przygotowania: 90 minut
- Ilość: 60–80 sztuk 1x
Składniki
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mielonego siemienia lnianego (można zmniejszyć ilość do 50 g siemienia plus 50 g mąki z tapioki lub ziemniaczanej)
- 450 ml gorącej wody (ale nie wrzątku)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Ciasto na pierogi:
- Mieszamy suche składniki
- Jeśli mamy, to wyrabiamy ciasto robotem kuchennym z hakiem dolewając olej i wodę powoli i tak długo, aż ciasto będzie miało zwartą konsystencję (będzie to ok. 450 ml wody)
- Na koniec wyrabiamy ciasto ręcznie na jednolitą i plastyczną masę
- Ciasto dzielimy na 2 porcje owijając je folią stretch, aby nie wyschło
- Porcję ciasta wałkujemy na podsypanym delikatnie mąką ziemniaczaną blatem; można również na papierze do pieczenia, najlepiej przez folię stretch
- Szklanką wycinamy pojedyncze kółka i układamy na nich łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi mocno przyciskając
- Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy lub oleju kokosowego – po wypłynięciu około 1 minutę
- Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą, aby się nie sklejały
Farsz do pierogów wigilijnych:
- 500 g kiszonej kapusty, gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości
- 50 g suszonych grzybów, namaczamy kilka godzin i gotujemy do miękkości
- 1 średnia cebula, szatkujemy i szklimy na maśle
- Dodajemy do cebulki pokrojone drobno grzyby i kapustę
- Doprawiamy solą i pieprzem
Wskazówki
- Wyrobione ciasto zawijamy w folię, aby nie wyschło i tak przechowujemy aż do użycia danej porcji
- Ciasto wałkujemy przez folię, dzięki temu jesteśmy w stanie uzyskać bardzo cienkie ciasto a pierogi są wykwintne i delikatne
- Z wywałkowanego ciasta wycinamy po jednym kółku i lepimy pieroga – nie wycinamy od razu wszystkich kółek, bo ciasto obeschnie i będzie trudniej się kleiło
- Jeśli korzystamy z foremki do lepienia pierogów, farsz układamy na płasko – zbyt duża ilość farszu będzie utrudniała klejenie
- Jeśli chcemy ponowie zarobić ciasto ze skrawków, moczymy dłonie, aby ciasto dostało świeżej wilgoci
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas obróbki termicznej: 30 minut
- Kategoria: Obiad
- Metoda: Gotowanie
- Kuchnia: polska
- Dieta: Bez glutenu
Wartość odżywcza
- Ilość porcji: 60-80 sztuk
Słowa kluczowe: pierogi bezglutenowe