Dla osób na diecie bezglutenowej, największym wyzwaniem jest smaczny chleb oraz pierogi bezglutenowe.  O ile można kupić świetne chleby gryczane, to pierogi najlepiej zrobić samemu. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez własnoręcznie przygotowanych, pysznych pierogów.

Od wielu lat testuję już rożne przepisy na bezglutenowe ciasto pierogowe. Mam swoich kilku faworytów, ale ten przepis na pierogi bezglutenowe jest moim zdaniem najlepszy i nigdy mnie nie zawiódł. Pochodzi z bloga natchniona.pl

Składniki (na 60-80 sztuk):

  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mielonego siemienia lnianego (można zmniejszyć ilość do 50 g siemienia plus 50 g mąki z tapioki lub ziemniaczanej)
  • 450 ml gorącej wody (ale nie wrzątku)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  • Mieszamy suche składniki
  • Jeśli mamy, to wyrabiamy ciasto robotem kuchennym z hakiem dolewając olej i wodę powoli i tak długo, aż ciasto będzie miało zwartą konsystencję (będzie to ok. 450 ml wody)
  • Na koniec wyrabiamy ciasto ręcznie na jednolitą i plastyczną masę
  • Ciasto dzielimy na 2 porcje owijając je folią stretch, aby nie wyschło
  • Porcję ciasta wałkujemy na podsypanym delikatnie mąką ziemniaczaną blatem; można również na papierze do pieczenia, najlepiej przez folię stretch
  • Szklanką wycinamy pojedyncze kółka i układamy na nich łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi mocno przyciskając
  • Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy lub oleju kokosowego – po wypłynięciu około 1 minutę
  • Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą, aby się nie sklejały

Farsz do pierogów wigilijnych:

  • 500 g kiszonej kapusty, gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości
  • 50 g suszonych grzybów, namaczamy kilka godzin i gotujemy do miękkości
  • 1 średnia cebula, szatkujemy i szklimy na maśle
  • Dodajemy do cebulki pokrojone drobno grzyby i kapustę
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Przydatne wskazówki:

  • Wyrobione ciasto zawijamy w folię, aby nie wyschło i tak przechowujemy aż do użycia danej porcji
  • Ciasto wałkujemy przez folię, dzięki temu jesteśmy w stanie uzyskać bardzo cienkie ciasto a pierogi są wykwintne i delikatne
  • Z wywałkowanego ciasta wycinamy po jednym kółku i lepimy pieroga – nie wycinamy od razu wszystkich kółek, bo ciasto obeschnie i będzie trudniej się kleiło
  • Jeśli korzystamy z foremki do lepienia pierogów, farsz układamy na płasko – zbyt duża ilość farszu będzie utrudniała klejenie
  • Jeśli chcemy ponowie zarobić ciasto ze skrawków, moczymy dłonie, aby ciasto dostało świeżej wilgoci

Smacznego i na zdrowie!

Życzę Wam Pięknych Świąt

Gosia Mazur

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
pierogi bezglutenowe

Najlepsze pierogi bezglutenowe

Od wielu lat testuję już rożne przepisy na bezglutenowe ciasto pierogowe. Mam swoich kilku faworytów, ale ten przepis na pierogi bezglutenowe jest moim zdaniem najlepszy i nigdy mnie nie zawiódł. Pochodzi z bloga natchniona.pl

  • Czas przygotowania: 90 minut
  • Ilość: 6080 sztuk 1x

Składniki

Skaluj
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mielonego siemienia lnianego (można zmniejszyć ilość do 50 g siemienia plus 50 g mąki z tapioki lub ziemniaczanej)
  • 450 ml gorącej wody (ale nie wrzątku)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Ciasto na pierogi:

  • Mieszamy suche składniki
  • Jeśli mamy, to wyrabiamy ciasto robotem kuchennym z hakiem dolewając olej i wodę powoli i tak długo, aż ciasto będzie miało zwartą konsystencję (będzie to ok. 450 ml wody)
  • Na koniec wyrabiamy ciasto ręcznie na jednolitą i plastyczną masę
  • Ciasto dzielimy na 2 porcje owijając je folią stretch, aby nie wyschło
  • Porcję ciasta wałkujemy na podsypanym delikatnie mąką ziemniaczaną blatem; można również na papierze do pieczenia, najlepiej przez folię stretch
  • Szklanką wycinamy pojedyncze kółka i układamy na nich łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi mocno przyciskając
  • Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy lub oleju kokosowego – po wypłynięciu około 1 minutę
  • Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą, aby się nie sklejały

 

Farsz do pierogów wigilijnych:

  • 500 g kiszonej kapusty, gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości
  • 50 g suszonych grzybów, namaczamy kilka godzin i gotujemy do miękkości
  • 1 średnia cebula, szatkujemy i szklimy na maśle
  • Dodajemy do cebulki pokrojone drobno grzyby i kapustę
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Wskazówki

  • Wyrobione ciasto zawijamy w folię, aby nie wyschło i tak przechowujemy aż do użycia danej porcji
  • Ciasto wałkujemy przez folię, dzięki temu jesteśmy w stanie uzyskać bardzo cienkie ciasto a pierogi są wykwintne i delikatne
  • Z wywałkowanego ciasta wycinamy po jednym kółku i lepimy pieroga – nie wycinamy od razu wszystkich kółek, bo ciasto obeschnie i będzie trudniej się kleiło
  • Jeśli korzystamy z foremki do lepienia pierogów, farsz układamy na płasko – zbyt duża ilość farszu będzie utrudniała klejenie
  • Jeśli chcemy ponowie zarobić ciasto ze skrawków, moczymy dłonie, aby ciasto dostało świeżej wilgoci
  • Autor: Małgorzata Mazur
  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Czas obróbki termicznej: 30 minut
  • Kategoria: Obiad
  • Metoda: Gotowanie
  • Kuchnia: polska
  • Dieta: Bez glutenu

Wartość odżywcza

  • Ilość porcji: 60-80 sztuk

Słowa kluczowe: pierogi bezglutenowe

loader-image
Original price was: 238,00 zł.Current price is: 199,00 zł.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 199,00 .

Original price was: 238,00 zł.Current price is: 199,00 zł.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 155,00 .

Original price was: 204,00 zł.Current price is: 171,00 zł.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 155,00 .

Original price was: 188,00 zł.Current price is: 129,00 zł.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 129,00 .

Original price was: 357,00 zł.Current price is: 215,00 zł.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 119,00 .

Original price was: 119,00 zł.Current price is: 83,50 zł.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 83,50 .

Original price was: 255,00 zł.Current price is: 215,00 zł.

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 215,00 .

Jak oceniasz ten wpis blogowy?

Kliknij gwiazdkę, aby go ocenić!

Średnia ocena: 3.7 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten wpis.

Płatna konsultacja
dietetyczna

Skorzystaj z wiedzy i doświadczenia naszych

dietetyków hormonalnych. Pomożemy Ci zadbać

o dobre samopoczucie i zdrową sylwetkę.

UMÓW WIZYTĘ

Self-diagnosis test

Sprawdź swoje objawy i odkryj skuteczne rozwiązania dla wsparcia zdrowia hormonalnego. Każda z nas zasługuje na dobre samopoczucie.

ZRÓB TEST
0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu