Spis treści
Choroba Hashimoto, najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, nierzadko powoduje nieprzyjemne objawy, nawet pomimo przyjmowania hormonów. Jednym z najczęściej zgłaszanych problemów jest przybieranie na wadze. Stąd zainteresowanie dietą i naturalnymi sposobami łagodzenia przebiegu choroby. Rośliną, która wykazuje pozytywne działanie na tarczycę oraz na masę ciała, jest czarnuszka. Na czym polega jej moc? Przeczytaj w poniższym artykule.
Kilka powodów, dla których warto polubić czarnuszkę
Czarnuszka siewna (Nigella sativa), zwana też czarnym kminem, kryje w sobie cały szereg związków pomocnych w profilaktyce i leczeniu różnych chorób, m.in.: nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, flawonoidy, alkaloidy, białka, węglowodany, witaminy z grupy B oraz minerały: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, potas.
Najważniejszym składnikiem, któremu przypisuje się wyjątkowy charakter prozdrowotny jest tymochinon. Posiada on właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antypasożytnicze. Ekstrakty z pędów, korzenia i nasion czarnuszki działają przeciwutleniająco i mogą redukować stan zapalny.
Czarnuszka wykazuje potencjał w łagodzeniu różnych schorzeń, w tym cukrzycy, alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa, chorób żołądka, jelit, układu oddechowego oraz niektórych nowotworów. Działa oczyszczająco i odwraca zniszczenia mózgu spowodowane przez toksyczne działania ołowiu.
Czarnuszka korzystnie wpływa na układ immunologiczny – systematycznie buduje lepsza odporność. Potwierdzono jej skuteczność w regulacji różnego typu reakcji immunologicznych.
Oprócz tego Nigella sativa może pomagać w przypadku nadciśnienia i hiperlipidemii (nieprawidłowe stężenie lipidów we krwi).
Pacjenci z insulinoopornością mogą liczyć na zmniejszenie stężenia glukozy na czczo oraz insulinooporności dzięki spożyciu czarnuszki lub suplementacji tymochinonem.
To zaledwie część doniesień na temat działania czarnuszki i choć wiele właściwości wymaga potwierdzenia w kolejnych badaniach, świat nauki nie wątpi, że jest to roślina o szerokim potencjale zastosowań w medycynie. Jaki może być jej wpływ na tarczycę?
Czarnuszka u osób z chorobą Hashimoto poprawia wyniki badań i obniża masą ciała
Choć już od dawna podejrzewano, że czarnuszka i zawarty w niej tymochinon, może okazać się remedium na problemy z tarczycą, potwierdzenie przyniosły wyniki badań opublikowanych w 2016 roku na łamach „BMC Complementary and Alternative Medicine”.
Wzięło w nich udział 40 osób, w wieku od 22 do 50 lat, ze stwierdzoną chorobą Hashimoto. Badanie trwało 8 tygodni, w trakcie których jedna grupa pacjentów otrzymywała codziennie 2 g sproszkowanych nasion w kapsułkach, drugiej grupie podawano natomiast placebo.
Naukowcy zaobserwowali korzystny wpływ suplementacji czarnuszką na stan podopiecznych, w porównaniu z grupą placebo. Na podstawie wyników stwierdzono, że suplement ze sproszkowanymi nasionami czarnuszki:
- pomógł obniżyć poziom TSH i jednocześnie podnieść poziom hormonu T3,
- zredukował poziom przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO),
- obniżył masę ciała (zaobserwowano zmniejszenie współczynnika BMI).
Badania kliniczne potwierdzają korzystny wpływ tymochinonu na stan tarczycy i masy ciała u pacjentów z zapaleniem tarczycy Hashimoto. Choć sama czarnuszka nie jest w stanie zwalczyć choroby, podobnie jak inne rośliny o działaniu przeciwzapalnym, może okazać się cenną pomocą w terapii.
Jak stosować czarnuszkę na co dzień?
Najłatwiej dostępnym produktem, wytwarzanym z czarnuszki, jest olej w postaci płynnej lub zamknięty w kapsułkach.
Warto też zwrócić uwagę na nasiona. Czarnuszka jako przyprawa jest często spotykana w kuchni indyjskiej oraz innych krajów Środkowego Wschodu. Sproszkowane nasiona możesz więc dodać do curry, zupy z soczewicy lub innych dań inspirowanych kuchnią azjatycką. Ma gorzki i dosyć ostry smak, dlatego sprawdza się jako zamiennik pieprzu.
Ponadto nasiona często wykorzystywane są do wypieków: chleba, bułek, rogali. Jeśli jej smak nie przypadł Ci do gustu, stosuj mniejsze, za to częstsze dawki, np. szczypta do porannej jajecznicy, następnie koktajlu warzywnego i zupy. W ten prosty sposób masz szansę wspomóc nie tylko swoją tarczycę, ale też cały organizm.
Czy spożywanie czarnuszki może mieć skutki uboczne?
Czarnuszka, używana w umiarkowanych ilościach do przyprawiania dań, uznawana jest za roślinę bezpieczną.
Szczególną ostrożność powinny jednak zachować kobiety ciężarne, które chcą sięgnąć po suplement z wyższą dawką, a także osoby, które mają skłonność do krwawień lub są po operacji, gdyż czarnuszka może spowalniać proces krzepnięcia krwi.
Ze względu na zdolność obniżania ciśnienia tętniczego, wysokie dawki nie są zalecane dla osób z niskim ciśnieniem. Jeśli planujesz suplementację, zawsze warto przeprowadzić ją pod okiem lekarza.