Drukuj
clock icon cutlery icon flag icon folder icon instagram icon pinterest icon facebook icon print icon squares icon heart icon heart solid icon

Tajska zupa z dyni


  • Autor: Małgorzata Mazur
  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Ilość: 1 porcja 1x
  • Dieta: Bez glutenu

Opis

Pyszna, rozgrzewająca, przeciwzapalna – taka właśnie jest ta zupa! Można ją jeść o każdej porze dnia. Bardzo dobrze sprawdzi się na śniadanie, obiad, czy kolację, a jej przygotowanie jest banalnie proste!


Składniki

Skaluj
  • 300 g puree z dyni
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula szalotka
  • 2 małe czosnku
  • 4,5 g korzenia imbiru
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 listki kafiru (suszonych liści limonki)
  • szczypta płatków chili
  • 0,5 łyżki świeżej kolendry
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Dynię wydrąż, pokrój na kawałki i upiecz w piekarniku w 180 stopniach C. Wystudzoną dynię zblenduj na puree.
  2. W garnku rozpuść olej kokosowy, dodaj liście kafiru, płatki chili, obrany i pokrojony w plastry imbir, czosnek, posiekaną cebulę – smaż przez 1 minutę.
  3. Dodaj pokrojonego pomidora, wymieszaj i po minucie dodaj mleczko kokosowe. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  4. Przecedź całość przez sito i połącz z puree dyniowym. Podgrzewaj jeszcze przez 5 minut.
  5. Dodaj soli, wymieszaj. Na talerzu posyp świeżą kolendrą.
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas obróbki termicznej: 20 minut
  • Kategoria: Obiad
  • Metoda: Gotowanie
  • Kuchnia: tajska

Wartość odżywcza

  • Ilośc porcji: 1
  • Kalorie: 337
  • Tłuszcz: 20,3
  • Węglowodany: 42,4
  • Białko: 9,1

Słowa kluczowe: tajska zupa z dyni