Opis
Pyszna, rozgrzewająca, przeciwzapalna – taka właśnie jest ta zupa! Można ją jeść o każdej porze dnia. Bardzo dobrze sprawdzi się na śniadanie, obiad, czy kolację, a jej przygotowanie jest banalnie proste!
Składniki
Skaluj
- 300 g puree z dyni
- 1 pomidor
- 1 mała cebula szalotka
- 2 małe czosnku
- 4,5 g korzenia imbiru
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 3 listki kafiru (suszonych liści limonki)
- szczypta płatków chili
- 0,5 łyżki świeżej kolendry
- szczypta soli
Przygotowanie
- Dynię wydrąż, pokrój na kawałki i upiecz w piekarniku w 180 stopniach C. Wystudzoną dynię zblenduj na puree.
- W garnku rozpuść olej kokosowy, dodaj liście kafiru, płatki chili, obrany i pokrojony w plastry imbir, czosnek, posiekaną cebulę – smaż przez 1 minutę.
- Dodaj pokrojonego pomidora, wymieszaj i po minucie dodaj mleczko kokosowe. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- Przecedź całość przez sito i połącz z puree dyniowym. Podgrzewaj jeszcze przez 5 minut.
- Dodaj soli, wymieszaj. Na talerzu posyp świeżą kolendrą.
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas obróbki termicznej: 20 minut
- Kategoria: Obiad
- Metoda: Gotowanie
- Kuchnia: tajska
Wartość odżywcza
- Ilośc porcji: 1
- Kalorie: 337
- Tłuszcz: 20,3
- Węglowodany: 42,4
- Białko: 9,1
Słowa kluczowe: tajska zupa z dyni