Drukuj
clock icon cutlery icon flag icon folder icon instagram icon pinterest icon facebook icon print icon squares icon heart icon heart solid icon
dyniowe ciasteczka

Dyniowe ciasteczka bez glutenu, bez cukru


  • Autor: Małgorzata Mazur
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Ilość: 2 blachy 1x
  • Dieta: Bez glutenu

Opis

Dzisiaj mam dla Was przepis na dyniowe ciasteczka – upiekłam je synowi do szkoły na bal jesienny. Szukałam przepisu bez glutenu, bez cukru, ale też bez jajek, bo jedno dziecko w zerówce ma alergię. Zainspirował mnie przepis Mama alergika gotuje, ale pozmieniałam mąki i proporcje oraz dołożyłam smaku od siebie, aby jedzenie ich było jeszcze przyjemniejsze.


Składniki

Skaluj
  • 150 g (1 szkl.) mąki kukurydzianej
  • 150 g (1 szkl.) mąki ryżowej
  • 75 g (8 łyżek) mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 150 g suszonych daktyli – jak ktoś lubi bardzo słodkie, to może dodać trochę więcej
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 100 g puree z upieczonej dyni (Hokkaido)

Przygotowanie

  • Daktyle moczymy kilka minut w 150 ml wody, następnie gotujemy 5 minut do odparowania wody i wystudzone miksujemy
  • Łączymy z puree z dyni (upieczony, zmiksowany miąższ dyni)
  • Dodajemy olej
  • „Mokre” składniki dodajemy do przesianej maki i proszku do pieczenia i wyrabiamy ciasto (ja wykonuję to robotem kuchennym przystawką do ciasta kruchego); Ciasto powinno mieć podobna konsystencję do ciasta kruchego przez schłodzeniem, czyli delikatne, elastyczne
  • Wałkujemy najlepiej pomiędzy arkuszami papieru lub folii (nie za cienko – na ok. 5 mm) i wycinamy ciasteczka
  • Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 st. (góra i dół) na 10-12 minut

Wskazówki

  • W kwestii smaku można dodać albo odrobinę naturalnego ekstraktu waniliowego lub małą szczyptę przypraw korzennych (gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu, goździków)
  • Ciasteczka dobrze smakują też z powidłami.
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas obróbki termicznej: 10 minut
  • Kategoria: Na słodko
  • Metoda: Pieczenie
  • Kuchnia: polska

Wartość odżywcza

  • Ilośc porcji: 2 blachy

Słowa kluczowe: Dyniowe ciasteczka