Opis
Jabłka zapiekane pod kruszonką z płatków owianych. Można je jeść bez końca, na śniadanie, podwieczorek i kolację.
Składniki
Skaluj
- 5 dużych jabłek (1 kg)
- 200g płatków owsianych
- 105 g masła BL lub klarowanego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu (50g)
- szczypta wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 200 st. C (góra-dół)
- Obierz jabłka, zetrzyj na tarce na grubych oczkach, skrop cytryną i upraż je na patelni do miękkości na maśle z cynamonem i wanilią
- W blenderze zmiksuj lekko płatki owsiane, dodaj masło i miód – powinny się lekko zbrylać
- W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż jabłka, na wierzchu kruszonkę i wstaw do nagrzanego piekarnika
- Piecz przez 20-25 minut do zarumienienia się kruszonki (na złoty kolor)
Wskazówki
- Najlepiej jest podawać lekko ciepłe w towarzystwie jogurtu naturalnego BL
- Zimą można użyć dowolnych mrożonych owoców – jeśli będą kwaśne, można je lekko polać miodem lub posypać ksylitolem
- Zamiast dużego naczynia można użyć kokilek
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas obróbki termicznej: 25 minut
- Kategoria: Na słodko
- Metoda: Pieczenie
- Kuchnia: polska
Wartość odżywcza
- Ilośc porcji: 8
- Kalorie: 276
- Tłuszcz: 13,1
- Węglowodany: 37,7
- Białko: 3,8
Słowa kluczowe: jabłka zapiekane pod kruszonką