Drukuj
clock icon cutlery icon flag icon folder icon instagram icon pinterest icon facebook icon print icon squares icon heart icon heart solid icon
zapiekane jabłka

Jabłka zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych


  • Autor: Małgorzata Mazur
  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Ilość: 1 blaszka 1x
  • Dieta: Bez glutenu

Opis

Jabłka zapiekane pod kruszonką z płatków owianych. Można je jeść bez końca, na śniadanie, podwieczorek i kolację.


Składniki

Skaluj
  • 5 dużych jabłek (1 kg)
  • 200g płatków owsianych
  • 105 g masła BL lub klarowanego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu (50g)
  • szczypta wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200 st. C (góra-dół)
  2. Obierz jabłka, zetrzyj na tarce na grubych oczkach, skrop cytryną i upraż je na patelni do miękkości na maśle z cynamonem i wanilią
  3. W blenderze zmiksuj lekko płatki owsiane, dodaj masło i miód – powinny się lekko zbrylać
  4. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż jabłka, na wierzchu kruszonkę i wstaw do nagrzanego piekarnika
  5. Piecz przez 20-25 minut do zarumienienia się kruszonki (na złoty kolor)

Wskazówki

  • Najlepiej jest podawać lekko ciepłe w towarzystwie jogurtu naturalnego BL
  • Zimą można użyć dowolnych mrożonych owoców – jeśli będą kwaśne, można je lekko polać miodem lub posypać ksylitolem
  • Zamiast dużego naczynia można użyć kokilek
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas obróbki termicznej: 25 minut
  • Kategoria: Na słodko
  • Metoda: Pieczenie
  • Kuchnia: polska

Wartość odżywcza

  • Ilośc porcji: 8
  • Kalorie: 276
  • Tłuszcz: 13,1
  • Węglowodany: 37,7
  • Białko: 3,8

Słowa kluczowe: jabłka zapiekane pod kruszonką