Jakie śniadanie, taki dzień. Zjedzenie pożywnego i pysznego śniadania to najlepszy sposób na ponowne rozkręcenie metabolizmu po nocy oraz dostarczenie składników odżywczych, które pomogą zdrowo, z energią i radością zacząć dzień. Jabłka zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych to idealna propozycja dla każdego.
Przy zmianie sposobu odżywiania w Hashimoto najtrudniejsze były dla mnie śniadania, bo byłam przyzwyczajona do kanapeczek. Długa droga, jaką przeszłam przeprowadziła mnie przez wiele smaków, eksperymentów, ale też wyrzeczeń.
Dzisiaj nie czuję, abym musiała z czegoś rezygnować – jem to, co lubię. Oczywiście unikam pszenicy, laktozy i cukru, ale nie ma u mnie kompromisów w zakresie smaku. Odżywiam się zdrowo, ale wszystko jest pyszne, bo jedzenie musi sprawiać przyjemność – niezależnie czy mam smaka “na słodko” czy “na słono”.
Każdy przepis, który prezentuję jest przetestowany w domu, na mężu i dzieciach, których musiałam smakiem zachęcić do kuchni bezpszenicznej i bezcukrowej. Uwielbiamy wspólnie gotować i udaje nam się nawet wzbijać na wyżyny kulinarne.
Dbam o to, aby dania zawierały dużo składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale też o to, aby dodawały energii, poprawiały samopoczucie i wprowadzały w dobry nastrój.
Dzisiaj zapraszam Was na jabłka zapiekane pod kruszonką z płatków owianych. Można je jeść bez końca, na śniadanie, podwieczorek i kolację.
Smacznego
Gosia Mazur
Drukuj
Jabłka zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych
Jabłka zapiekane pod kruszonką z płatków owianych. Można je jeść bez końca, na śniadanie, podwieczorek i kolację.
- Czas przygotowania: 40 minut
- Ilość: 1 blaszka 1x
Składniki
- 5 dużych jabłek (1 kg)
- 200g płatków owsianych
- 105 g masła BL lub klarowanego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu (50g)
- szczypta wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 200 st. C (góra-dół)
- Obierz jabłka, zetrzyj na tarce na grubych oczkach, skrop cytryną i upraż je na patelni do miękkości na maśle z cynamonem i wanilią
- W blenderze zmiksuj lekko płatki owsiane, dodaj masło i miód – powinny się lekko zbrylać
- W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż jabłka, na wierzchu kruszonkę i wstaw do nagrzanego piekarnika
- Piecz przez 20-25 minut do zarumienienia się kruszonki (na złoty kolor)
Wskazówki
- Najlepiej jest podawać lekko ciepłe w towarzystwie jogurtu naturalnego BL
- Zimą można użyć dowolnych mrożonych owoców – jeśli będą kwaśne, można je lekko polać miodem lub posypać ksylitolem
- Zamiast dużego naczynia można użyć kokilek
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas obróbki termicznej: 25 minut
- Kategoria: Na słodko
- Metoda: Pieczenie
- Kuchnia: polska
- Dieta: Bez glutenu
Wartość odżywcza
- Ilość porcji: 8
- Kalorie: 276
- Tłuszcz: 13,1
- Węglowodany: 37,7
- Białko: 3,8
Słowa kluczowe: jabłka zapiekane pod kruszonką