Chętnie pomożemy +48 515 191 617
RABATY AŻ DO - 50% BLACK WEEK
Sprawdź

Jabłka zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Jakie śniadanie, taki dzień. Zjedzenie pożywnego i pysznego śniadania to najlepszy sposób na ponowne rozkręcenie metabolizmu po nocy oraz dostarczenie składników odżywczych, które pomogą zdrowo, z energią i radością zacząć dzień. Jabłka zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych to idealna propozycja dla każdego. 

Przy zmianie sposobu odżywiania w Hashimoto najtrudniejsze były dla mnie śniadania, bo byłam przyzwyczajona do kanapeczek. Długa droga, jaką przeszłam przeprowadziła mnie przez wiele smaków, eksperymentów, ale też wyrzeczeń.

Dzisiaj nie czuję, abym musiała z czegoś rezygnować – jem to, co lubię. Oczywiście unikam pszenicy, laktozy i cukru, ale nie ma u mnie kompromisów w zakresie smaku. Odżywiam się zdrowo, ale wszystko jest pyszne, bo jedzenie musi sprawiać przyjemność – niezależnie czy mam smaka “na słodko” czy “na słono”.

Każdy przepis, który prezentuję jest przetestowany w domu, na mężu i dzieciach, których musiałam smakiem zachęcić do kuchni bezpszenicznej i bezcukrowej. Uwielbiamy wspólnie gotować i udaje nam się nawet wzbijać na wyżyny kulinarne.

Dbam o to, aby dania zawierały dużo składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale też o to, aby dodawały energii, poprawiały samopoczucie i wprowadzały w dobry nastrój.

Dzisiaj zapraszam Was na jabłka zapiekane pod kruszonką z płatków owianych. Można je jeść bez końca, na śniadanie, podwieczorek i kolację.

Smacznego

Gosia Mazur

Drukuj
clock icon cutlery icon flag icon folder icon instagram icon pinterest icon facebook icon print icon squares icon heart icon heart solid icon
zapiekane jabłka

Jabłka zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych


  • Autor: Małgorzata Mazur
  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Ilość: 1 blaszka 1x
  • Dieta: Bez glutenu

Opis

Jabłka zapiekane pod kruszonką z płatków owianych. Można je jeść bez końca, na śniadanie, podwieczorek i kolację.


Składniki

Skaluj
  • 5 dużych jabłek (1 kg)
  • 200g płatków owsianych
  • 105 g masła BL lub klarowanego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu (50g)
  • szczypta wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200 st. C (góra-dół)
  2. Obierz jabłka, zetrzyj na tarce na grubych oczkach, skrop cytryną i upraż je na patelni do miękkości na maśle z cynamonem i wanilią
  3. W blenderze zmiksuj lekko płatki owsiane, dodaj masło i miód – powinny się lekko zbrylać
  4. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż jabłka, na wierzchu kruszonkę i wstaw do nagrzanego piekarnika
  5. Piecz przez 20-25 minut do zarumienienia się kruszonki (na złoty kolor)

Wskazówki

  • Najlepiej jest podawać lekko ciepłe w towarzystwie jogurtu naturalnego BL
  • Zimą można użyć dowolnych mrożonych owoców – jeśli będą kwaśne, można je lekko polać miodem lub posypać ksylitolem
  • Zamiast dużego naczynia można użyć kokilek
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas obróbki termicznej: 25 minut
  • Kategoria: Na słodko
  • Metoda: Pieczenie
  • Kuchnia: polska

Wartość odżywcza

  • Ilośc porcji: 8
  • Kalorie: 276
  • Tłuszcz: 13,1
  • Węglowodany: 37,7
  • Białko: 3,8

Słowa kluczowe: jabłka zapiekane pod kruszonką

loader-image
155,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 155,00 .

69,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 69,00 .

Produktowe - e-booki
119,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 119,00 .

299,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 119,00 .

#x Nutrivimix TAb
159,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 159,00 .

5.00 out of 5
59,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 59,00 .

4.78 out of 5
49,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 49,00 .

4.67 out of 5
119,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 119,00 .

4.93 out of 5
24,50 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 24,50 .

5.00 out of 5

Jak oceniasz ten wpis blogowy?

Kliknij gwiazdkę, aby go ocenić!

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten wpis.

Rekomendowane artykuły

Jeśli chcesz mieć dostęp do najbardziej aktualnej wiedzy na temat suplementacji oraz ostatnio dodanych materiałów, tutaj znajdziesz najnowsze artykuły.

Napary ziołowe mogą być świetnym naturalnym wsparciem w chorobach tarczycy. Wiele z nich działa przeciwzapalnie, pomagając wyciszyć toczący się w Hashimoto przewlekły stan zapalny i zmniejszyć dokuczliwe objawy związane z chorobą. Jakie zioła warto pić w chorobie Hashimoto? Zielarstwo to jedna z najstarszych form leczenia. Wiele roślin zawiera substancje, które dzięki swoim właściwościom wspomagają utrzymanie […]


24 października 2023

Jesteś zmęczona i osłabiona, brakuje Ci energii, a kaszel oraz katar nie odpuszczają? Jeśli tak, to warto zadbać o odporność! Układ odpornościowy pełni kluczową rolę w obronie przed chorobami i jesiennymi infekcjami. Jednak, aby nasz organizm skutecznie walczył z przeziębieniem potrzebuje odpowiedniego pożywienia bogatego w witaminy. W artykule dowiesz się, jakie witaminy warto suplementować w […]


17 października 2023

Usłyszałaś od lekarza, że chorujesz na Hashimoto lub niedoczynność tarczycy, ale nie wiesz, co robić dalej, aby pomóc swojej tarczycy? Podpowiemy Ci od czego zacząć. W artykule znajdziesz wskazówki, które przeprowadzą Cię krok po kroku w procesie “naprawiania” tarczycy! Musisz wiedzieć, że same leki to zbyt mało, aby pomóc tarczycy się zregenerować i powrócić do […]


3 października 2023

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe rating

Pobierz darmowego e-booka

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowego e-booka.

Nutrihelp.pl