Opis
te dyniowe kopytka są cudownie otulające, delikatne, mogą stanowić dodatek lub danie samo w sobie. Robią się ekspresowo. Jeśli mamy już upieczoną dynię, wystarczy nam 15 minut włącznie z gotowaniem.
Składniki
Skaluj
Ciasto
- 2 szklanki puree z pieczonej dyni / ok. 500 g / 1/2 dyni piżmowej
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
- 1/2 szkl. maki z tapioki lub ziemniaczanej
- Duża szczypta soli
- Duża szczypta gałki muszkatołowej
Do polania
- 2 łyżki masła (BL) lub masła klarowanego
- Kilka listków szałwii (świeżej)
Przygotowanie
- Jeśli nie mamy puree z dyni, to kroimy dynię na kawałki, usuwamy pestki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Wyciągamy i studzimy a następnie delikatnie miksujemy na gładką masę. Dobrze, jeśli konsystencja nie jest zbyt wodnista (zależy to od dyni i od stopnia upieczenia).
- Do puree wbijamy jajko, dodajemy sól i gałkę muszkatołową (najlepiej zetrzeć pół gałki, ale można dodać dużą szczyptę gotowej w proszku) oraz stopniowo przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto w misce. Ciasto powinno być lepkie i niezbyt twarde, ale na tyle zwarte, aby móc uformować z niego wałeczek. Cześć mąki powinno zostać do posypywania wałeczków i rolowania.
- Ciasto dzielimy na części i rolujemy wałeczki. Wałeczek kroimy po skosie.
- Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Przed wrzuceniem wodę mieszamy.
- W małym garnku lub na patelni rozpuszczamy masło z listkami szałwii prażąc ja na małym ogniu 3 minuty.
- Kiedy kopytka wypłyną, wyciągamy je i wykładamy do miseczki z rozpuszczonym masłem. Dzięki temu kopytka się nie pozlepiają.
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas obróbki termicznej: 10 minut
- Kategoria: Obiad
- Metoda: Gotowanie
- Kuchnia: polska
Wartość odżywcza
- Ilośc porcji: 4
Słowa kluczowe: Kopytka z dyni bezglutenowe