Chętnie pomożemy +48 515 191 617
RABATY AŻ DO - 50% BLACK WEEK
Sprawdź

Kopytka z dyni bezglutenowe

Uwielbiam gotować i odczarowywać dania kojarzące się z „czarną listą” na smakołyki przyjazne dla naszego zdrowia.

Kiedyś nie lubiłam sobie niczego odmawiać do jedzenia, zwłaszcza ulubionych przysmaków. Kiedy zrezygnowałam z pszenicy, mleka i innych rzeczy, zaczęłam szukać najlepszych smaków i pysznych potraw ze składników bezglutenowych i bezmlecznych.

Największym wyzwaniem był dla mnie chleb gryczany na zakwasie, a potem pierogi. Teraz przyszedł czas na kopytka z dyni. Są cudownie otulające, delikatne, mogą stanowić dodatek lub danie samo w sobie. Robią się ekspresowo. Jeśli mamy już upieczoną dynię, wystarczy nam 15 minut włącznie z gotowaniem.

Dynia jest super warzywem, bogatym w witaminy i minerały, posiada właściwości przeciwzapalne. Jest świetnym składnikiem diety dla osób dbających o sylwetkę, ponieważ ma niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika. Do tego działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy oraz wpiera przemianę materii.

Do dzieła:-)

Drukuj
clock icon cutlery icon flag icon folder icon instagram icon pinterest icon facebook icon print icon squares icon heart icon heart solid icon
kopytka z dyni

Kopytka z dyni bezglutenowe


  • Autor: Małgorzata Mazur
  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Dieta: Bez glutenu

Opis

te dyniowe kopytka są cudownie otulające, delikatne, mogą stanowić dodatek lub danie samo w sobie. Robią się ekspresowo. Jeśli mamy już upieczoną dynię, wystarczy nam 15 minut włącznie z gotowaniem.


Składniki

Skaluj

Ciasto

  • 2 szklanki puree z pieczonej dyni / ok. 500 g / 1/2 dyni piżmowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. maki z tapioki lub ziemniaczanej
  • Duża szczypta soli
  • Duża szczypta gałki muszkatołowej

Do polania

  • 2 łyżki masła (BL) lub masła klarowanego
  • Kilka listków szałwii (świeżej)

Przygotowanie

  1. Jeśli nie mamy puree z dyni, to kroimy dynię na kawałki, usuwamy pestki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Wyciągamy i studzimy a następnie delikatnie miksujemy na gładką masę. Dobrze, jeśli konsystencja nie jest zbyt wodnista (zależy to od dyni i od stopnia upieczenia).
  2. Do puree wbijamy jajko, dodajemy sól i gałkę muszkatołową (najlepiej zetrzeć pół gałki, ale można dodać dużą szczyptę gotowej w proszku) oraz stopniowo przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto w misce. Ciasto powinno być lepkie i niezbyt twarde, ale na tyle zwarte, aby móc uformować z niego wałeczek. Cześć mąki powinno zostać do posypywania wałeczków i rolowania.
  3. Ciasto dzielimy na części i rolujemy wałeczki. Wałeczek kroimy po skosie.
  4. Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Przed wrzuceniem wodę mieszamy.
  5. W małym garnku lub na patelni rozpuszczamy masło z listkami szałwii prażąc ja na małym ogniu 3 minuty.
  6. Kiedy kopytka wypłyną, wyciągamy je i wykładamy do miseczki z rozpuszczonym masłem. Dzięki temu kopytka się nie pozlepiają.
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas obróbki termicznej: 10 minut
  • Kategoria: Obiad
  • Metoda: Gotowanie
  • Kuchnia: polska

Wartość odżywcza

  • Ilośc porcji: 4

Słowa kluczowe: Kopytka z dyni bezglutenowe

loader-image
155,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 155,00 .

69,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 69,00 .

Produktowe - e-booki
119,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 119,00 .

299,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 119,00 .

#x Nutrivimix TAb
159,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 159,00 .

5.00 out of 5
59,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 59,00 .

4.78 out of 5
49,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 49,00 .

4.67 out of 5
119,00 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 119,00 .

4.93 out of 5
24,50 

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 24,50 .

5.00 out of 5

Jak oceniasz ten wpis blogowy?

Kliknij gwiazdkę, aby go ocenić!

Średnia ocena: 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten wpis.

Rekomendowane artykuły

Jeśli chcesz mieć dostęp do najbardziej aktualnej wiedzy na temat suplementacji oraz ostatnio dodanych materiałów, tutaj znajdziesz najnowsze artykuły.

Napary ziołowe mogą być świetnym naturalnym wsparciem w chorobach tarczycy. Wiele z nich działa przeciwzapalnie, pomagając wyciszyć toczący się w Hashimoto przewlekły stan zapalny i zmniejszyć dokuczliwe objawy związane z chorobą. Jakie zioła warto pić w chorobie Hashimoto? Zielarstwo to jedna z najstarszych form leczenia. Wiele roślin zawiera substancje, które dzięki swoim właściwościom wspomagają utrzymanie […]


24 października 2023

Jesteś zmęczona i osłabiona, brakuje Ci energii, a kaszel oraz katar nie odpuszczają? Jeśli tak, to warto zadbać o odporność! Układ odpornościowy pełni kluczową rolę w obronie przed chorobami i jesiennymi infekcjami. Jednak, aby nasz organizm skutecznie walczył z przeziębieniem potrzebuje odpowiedniego pożywienia bogatego w witaminy. W artykule dowiesz się, jakie witaminy warto suplementować w […]


17 października 2023

Usłyszałaś od lekarza, że chorujesz na Hashimoto lub niedoczynność tarczycy, ale nie wiesz, co robić dalej, aby pomóc swojej tarczycy? Podpowiemy Ci od czego zacząć. W artykule znajdziesz wskazówki, które przeprowadzą Cię krok po kroku w procesie “naprawiania” tarczycy! Musisz wiedzieć, że same leki to zbyt mało, aby pomóc tarczycy się zregenerować i powrócić do […]


3 października 2023

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe rating

Pobierz darmowego e-booka

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowego e-booka.

Nutrihelp.pl