Składniki
Skaluj
- 2 garście ulubionej zieleniny, np. rukoli, szpinaku, miksu sałat (50 g)
- 1 dojrzała gruszka (130 g)
- 1,5 plastra sera koziego (35 g)
- 1 garść orzechów włoskich (25 g)
- 1 łyżeczka masła BL (5 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
- 1 łyżka soku z cytryny (6 g)
- szczypta soli, pieprz
Przygotowanie
- Obierz gruszki, wykrój gniazda nasienne i pokrój na plasterki lub ósemki.
- Rozpuść masło na patelni, podsmaż owoce na małym ogniu aż zmiękną i wystudź.
- Orzechy włoskie podpraż lekko na suchej patelni. Połącz miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy, aby powstał miodowy winegret.
- Delikatnie wymieszaj sałatę z gruszkami, kawałkami pokruszonego sera koziego, orzechami i polej sosem.
- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas obróbki termicznej: 5 minut
- Kategoria: Lunch
- Metoda: Smażenie
- Kuchnia: polska
Wartość odżywcza
- Ilość porcji: 1
- Kalorie: 433
- Tłuszcz: 30
- Węglowodany: 34,1
- Białko: 11,8