Brak Ci pomysłu na szybką kolację lub lunch do pracy? Oto na pomoc przychodzi najlepsza sałatka z gruszką i kozim serem. Potrzebujesz tylko kilku składników i ekspresowy posiłek gotowy!
Odnoszę wrażenie, że sałatki są często demonizowane i kojarzone z przysłowiowym “liściem sałaty” na diecie. A to nieprawda! Sałatka może być świetnym i smacznym posiłkiem – i wbrew pozorom może sycić na długie godziny, a do tego bardzo łatwo zabrać ją ze sobą na wynos.
Sałatka, którą Ci przedstawiam wspaniale łączy ze sobą smaki i kolory poszczególnych składników, a wszystko idealnie do siebie pasuje. Gruszka, ser kozi i orzechy włoskie polane miodowym sosem winegret to naprawdę świetne połączenie, które, mam nadzieję, zasmakuje także i Tobie.
DrukujSałatka z gruszką i kozim serem
- Czas przygotowania: 10 minut
- Ilość: 1 porcja 1x
Opis
Brak Ci pomysłu na szybką kolację lub lunch do pracy? Oto na pomoc przychodzi najlepsza sałatka z gruszką i kozim serem. Potrzebujesz tylko kilku składników i ekspresowy posiłek gotowy!
Składniki
- 2 garście ulubionej zieleniny, np. rukoli, szpinaku, miksu sałat (50 g)
- 1 dojrzała gruszka (130 g)
- 1,5 plastra sera koziego (35 g)
- 1 garść orzechów włoskich (25 g)
- 1 łyżeczka masła BL (5 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
- 1 łyżka soku z cytryny (6 g)
- szczypta soli, pieprz
Przygotowanie
- Obierz gruszki, wykrój gniazda nasienne i pokrój na plasterki lub ósemki.
- Rozpuść masło na patelni, podsmaż owoce na małym ogniu aż zmiękną i wystudź.
- Orzechy włoskie podpraż lekko na suchej patelni. Połącz miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy, aby powstał miodowy winegret.
- Delikatnie wymieszaj sałatę z gruszkami, kawałkami pokruszonego sera koziego, orzechami i polej sosem.
- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas obróbki termicznej: 5 minut
- Kategoria: Lunch
- Metoda: Smażenie
- Kuchnia: polska
Wartość odżywcza
- Ilośc porcji: 1
- Kalorie: 433
- Tłuszcz: 30
- Węglowodany: 34,1
- Białko: 11,8