W Święta Wielkanocne nie może zabraknąć na naszych stołach mazurka. Tradycyjny mazurek jest niski, składa się najczęściej z kruchego spodu oraz masy z bakaliami. Sposobów na jego przyrządzenie jest tyle, ile piekących go osób. Mamy dla Was alternatywę: mazurek bezglutenowy.
Nasz mazurek bezglutenowy jest z kruchego ciasta bez glutenu i bez laktozy, z nadzieniem daktylowym, splashem z tahini oraz pistacjami na wierzchu. Charakterystyczną jego cechą jest to, że znika w jeden dzień.
Smacznego i wspaniałych Świąt!
DrukujPyszny mazurek bezglutenowy
- Czas przygotowania: 60 minut
- Ilość: 1 sztuka 1x
Opis
Nasz mazurek bezglutenowy jest z kruchego ciasta bez glutenu i bez laktozy, z nadzieniem daktylowym, splashem z tahini oraz pistacjami na wierzchu. Charakterystyczną jego cechą jest to, że znika w jeden dzień.
Składniki
kruche ciasto
- 2 1/2 szklanki mąki bez glutenu (np.: 2 szklanki ryżowej, 1/2 tapioki lub ziemniaczanej)
- 3/4 kostki zimnego masła bez laktozy
- 4 łyżki dowolnego cukru (cukru kokosowego, ale najlepiej erytrytolu)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1 jajko całe, 1 żółtko (jeśli jajka malutkie to 2 żółtka)
Nadzienie daktylowe
- 200–250 g daktyli
- 100–150 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki kardamonu lub przyprawy do piernika (można pominąć)
Esy floresy z tahini
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie
- Ciasto wyrabiamy w mikserze, ale można swobodnie ręcznie, bo jest mięciutkie. Do mąki wrzucamy najpierw poszatkowane zimno masło – łączymy je. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier lub erytrytol, na końcu jajko i żółtko.
- Kulę ciasta owijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
- Schłodzone ciasto wykładamy na papier do pieczenia i wałkujemy na nim kształt koła przez folię.
- Nagrzewamy piekarnik góra i dół na 180 stopni i pieczemy 30 minut.
- Nadzienie daktylowe: Daktyle zalewamy wrzątkiem na 15-20 minut, odcedzamy i miksujemy z mlekiem kokosowym, kakao i przyprawami.
- Esy floresy z tahini: Mieszamy wszystko łyżką.
- Na lekko przestudzone ciasto wykładamy łopatką i rozsmarowujemy daktylową masę. Na niej robimy esy floresy z rzadszej konsystencji tahiniowej. Na wierzch obrane pistacje i gotowe.
Wskazówki
Jeśli ciasto jest zbyt mączne i nie chce się połączyć w kulę, to trzeba dodać odrobinę zimnej wody.
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas obróbki termicznej: 40 minut
- Kategoria: Na słodko
- Metoda: Pieczenie
- Kuchnia: polska
Wartość odżywcza
- Ilośc porcji: 1
Słowa kluczowe: mazurek bezglutenowy