
Śniadania białkowo-tłuszczowe (BT) są często uznawane za lepsze w stosunku do śniadań węglowodanowych (W). Ale czy tak naprawdę jest?
Za przewagę śniadań białkowo-tłuszczowych uznaje się przede wszystkim długie uczucie sytości po posiłku, co jest pomocne w redukcji masy ciała. Ale śniadania węglowodanowe mogą sycić na równie długi czas. Po prostu należy zadbać, aby posiłek był dobrze zbilansowany i bazował na produktach jak najmniej przetworzonych, a nie np. na opakowaniu żelek 🙂
Jeśli chodzi natomiast o wyrzut insuliny po posiłku, nie stwierdzono różnic pomiędzy śniadaniami białkowo-tłuszczowymi i węglowodanowymi.
Generalnie raczej nie ma znaczenia jaki rodzaj śniadania spożywamy, pod warunkiem, że podchodzimy do tego ze zdrowym rozsądkiem i staramy się kierować zasadami zdrowego żywienia.
Najlepiej wybierać to, co w danym momencie pasuje nam i naszemu stylowi życia.