
Hipoglikemia reaktywna to zaburzenie gospodarki węglowodanowej, które charakteryzuje się obniżeniem poziomu glukozy we krwi po posiłku. Towarzyszą jej charakterystyczne objawy, takie jak niepokój, drżenie rąk, wzmożona potliwość, kołatanie serca, wzrost ciśnienia tętniczego, a nawet utrata przytomności.
Istotną rolę w hipoglikemii reaktywnej pełni dieta, czyli:
- regularne spożywanie posiłków i unikanie głodzenia się w ciągu dnia,
- wybieranie produktów o niskim IG, bogatych w błonnik,
- unikanie słodkich napojów, soków, itp.,
- wyeliminowanie cukru lub zastąpienie go słodzikami (np. erytrytolem, ksylitolem),
- zadbanie o źródło białka i tłuszczu w każdym posiłku,
- pilnowanie, aby we wszystkich posiłkach w ciągu dnia znajdowała się podobna ilość węglowodanów,
- unikanie alkoholu.