Jedno z moich ulubionych dań, czyli pieczony łosoś z czarnym ryżem i szpinakiem. Pyszny i zdrowy obiad, który przygotujesz w 20 minut.
Łosoś ze szpinakiem i czarnym ryżem to świetny pomysł na szybki i prosty obiad dla całej rodziny. To ten rodzaj posiłku, który robi się sam!
Po upieczeniu ryba wręcz rozpływa się w ustach! Łosoś najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Możesz go podać z czarnym ryżem tak jak jest w przepisie albo zastąpić go kaszą lub innym rodzajem ryżu.
Jeśli lubisz ryby to koniecznie musisz go wypróbować. Zwłaszcza, że pieczony łosoś to świetna alternatywa dla smażonych ryb 🙂
Drukuj
Pieczony łosoś z czarnym ryżem i szpinakiem
Jedno z moich ulubionych dań, czyli pieczony łosoś z czarnym ryżem i szpinakiem. Pyszny i zdrowy obiad, który przygotujesz w 25 minut.
- Czas przygotowania: 25 minut
- Ilość: 1 porcja 1x
Składniki
- 150g fileta z łososia
- 3 łyżki ryżu
- 3 garści świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Łososia bez skóry ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Dopraw solą i pieprzem, posmaruj wierzch odrobiną oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 15-17 minut.
- Na patelni rozgrzej resztę oliwy, wrzuć posiekany czosnek, a po chwili szpinak.
- Dopraw pieprzem. Mieszaj przez 2 minuty i na końcu dodaj jogurt naturalny.
- Na talerz wyłóż ugotowany ryż i szpinak, a na nim upieczonego łososia.
- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas obróbki termicznej: 20 minut
- Kategoria: Obiad
- Metoda: Pieczenie
- Kuchnia: polska
- Dieta: Bez glutenu
Wartość odżywcza
- Ilość porcji: 1
- Kalorie: 523
- Tłuszcz: 20,5
- Węglowodany: 48,3
- Białko: 36,5
Słowa kluczowe: pieczony łosoś ze szpinakiem