Kurkumina – to cenny związek aktywny, dzięki któremu kurkuma ma złoty kolor i szereg pozytywnych właściwości zdrowotnych. Liczne badania potwierdzają skuteczność działania kurkuminy i czynią z niej istotny element profilaktyki chorób cywilizacyjnych oraz wspomagania leczenia wielu schorzeń – w tym Hashimoto i innych chorób autoimmunologicznych, a nawet chorób wirusowych. Poznaj, jak działa kurkumina i jak ją najlepiej stosować.
Wpływ kurkuminy na zdrowie
Kurkuma to przyprawa pozyskiwana z tropikalnej rośliny o nazwie Curcuma longa (ostryż długi). Jest składnikiem słynnej mieszanki curry, a w ostatnich latach zyskała w polskiej kuchni popularność także jako samodzielna przyprawa, często dodawana do potraw.
Najważniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i szerokie spektrum działania, w tym:
- Wykazuje aktywność przeciwbakteryjną – niszczy chorobotwórcze bakterie i zmniejsza podatność na infekcje
- Działa przeciwwirusowo – zapobiega infekowaniu komórek wirusami, hamuje namnażanie się w komórkach wirusów
- Jest silnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem) – wymiata z organizmu nadmiar wolnych rodników tlenowych, zwiększa poziom stężenia glutationu, spowalnia proces starzenia się
- Zatrzymuje rozwój guzków – hamuje rozwój i zwalcza komórki rakowe, m.in. tarczycy
- Działa przeciwgrzybiczo – hamuje narastanie drożdżaków Candida albicans, które wywołują grzybicę
- Pomaga budować odporność – posiada zdolność do aktywacji receptora witaminy D, co jest istotne przy zwalczaniu infekcji
- Wzmacnia barierę jelitową i wspiera układ pokarmowy – pomaga w zespole nieszczelnego jelita i dolegliwościach żołądkowo-jelitowych
- Wspomaga detoks – ułatwia wydalanie z organizmu nagromadzonych toksyn, które są powszechnie obecne w środowisku
- Jest naturalnym antydepresantem – wpływa pozytywnie na wydzielanie serotoniny – to ważne, gdyż jej obniżony poziom sprzyja zaburzeniom funkcjonowania układu nerwowego oraz rozwojowi depresji. Wiele osób borykających się z chorą tarczycą ma stany obniżonego nastroju, depresji i lęków. Jednak na tym nie kończy się lista powodów, dla których warto zainteresować się kurkuminą…
Przeciwzapalne właściwości kurkuminy
Choroba Hashimoto charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy i ma podłoże autoimmunologiczne. To oznacza, że organizm produkuje przeciwciała skierowane przeciwko własnej tarczycy.
Dlatego w terapii tej choroby bardzo istotną rolę odgrywa dieta przeciwzapalna oraz suplementacja. Istnieją bowiem produkty, które mogą stan zapalny zaostrzać oraz takie, które są zdolne go tłumić.
Kurkumina jest substancją aktywną o udowodnionym w wielu badaniach działaniu przeciwzapalnym, dlatego pomaga zatrzymać rozwój choroby Hashimoto.
Kurkumina jest jednym z związków o najsilniejszych właściwościach przeciwzapalnych na świecie. W badaniach, które porównywały ją do popularnych niesteroidowych leków przeciwzapalnych: aspiryny i ibuprofenu, okazała się od nich skuteczniejsza.
Tymczasem stan zapalny stanowi podłoże wielu chorób, nie tylko tarczycy, ale też wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, zapalenia stawów, chronicznego bólu. Do stanu zapalnego i powstawania reakcji prozapalnej przyczynia się stres oksydacyjny, a właściwie reaktywne formy tlenu, które mogą uszkadzać komórki (na poziomie białek, lipidów czy DNA). Kurkumina potrafi temu zapobiegać.
Potwierdza to metaanaliza z 2020 r., w której zaobserwowano, że suplementacja kurkuminą zwiększała zdolność organizmu do neutralizacji wolnych rodników oraz zmniejszała stężenie jednego z markerów stresu oksydacyjnego (dialdehydu malonowego). Średni czas suplementacji wynosił 67 dni, a średnia podana dawka kurkuminy 645 mg/dobę.[1]
W ostatnich dziesięcioleciach przeprowadzono wiele badań klinicznych dotyczących suplementacji kurkuminą w różnych chorobach autoimmunologicznych, w tym chorobie zwyrodnieniowej stawów, cukrzycy typu 2 i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Dzięki regulacji cytokin zapalnych kurkumina okazuje się skutecznym środkiem terapeutycznym prowadzącym do znacznej poprawy wielu parametrów choroby (wyników klinicznych i/lub laboratoryjnych).[2], [3]
Kurkumina pomaga hamować proces autoimmunologiczny, przez co jest stosowana w leczeniu wielu schorzeń, w przebiegu których organizm zaczyna atakować sam siebie.
Najnowsze badania pokazują, że kurkumina nie tylko wspomaga leczenie Hashimoto, ale również skutecznie zmniejsza zachorowalność na Covid-19 i zapobiega incydentom zakrzepowo-zatorowym.
Potencjał kurkuminy przeciwko Covid-19
Koronawirus stanowi globalne zagrożenie ze względu na trudności w leczeniu, ponieważ nie ma zatwierdzonego leku przeciwwirusowego o udowodnionej skuteczności i niewielkich skutkach niepożądanych. Dlatego kurkumina stała się obiecującym składnikiem aktywnym do stosowania jako środek przeciwwirusowy ze względu na jej szerokie spektrum działania, niską toksyczność i potencjalny mechanizm farmakologiczny przeciwko Covid-19.[4]
Badania wskazują, że kurkumina może blokować wnikanie wirusa do ludzkich komórek i pozwala na szybką redukcję wirusa w ludzkim organizmie a tym samym może zapobiegać progresji choroby koronawirusa do zespołu ostrej niewydolności oddechowej (ARDS).[5]
Badanie kliniczne, którego wynik opublikowano w maju tego roku, sprawdzało wpływ kurkuminy podawanej dwa razy dziennie w dawce 525 mg z piperyną w dawce 2,5 mg (dodanej w celu optymalizacji wchłaniania) na objawy u pacjentów z Covid-19. W efekcie suplementacji następowały wcześniejsze zmniejszenie objawów gorączki, kaszlu, bólu gardła, duszności, skrócenie czasu hospitalizacji oraz lepsze wyniki kliniczne w porównaniu z pacjentami z grupy kontrolnej, którzy nie przyjmowali piperyny i kurkuminy.[6]
Kurkumina z piperyną wydaje się być obiecującym rozwiązaniem do objawowego leczenia Covid-19 oraz zapobiegania zachorowaniom. Kurkumina może być również bezpieczną i naturalną opcją terapeutyczną w zapobieganiu incydentom zakrzepowo-zatorowym po koronawirusie.
Jak stosować kurkuminę ?
Niektóre obserwacje wykazują, że codzienne przyjmowanie kurkumy w diecie na takim poziomie, jaki jest typowy dla kuchni indyjskiej, ma już pewne działanie przeciwzapalne.
Jednak w przypadku choroby Hashimoto warto zdecydowac się na suplementację, w której ektrakt z kurkumy ma wystandaryzowana ilość kurkuminy, dzięki czemu działanie jest zdecydowanie silniejsze.
Kurkumina niestety słabo się wchłania w przewodzie pokarmowym i jest dosyć szybko wydalana z organizmu. Jest na to jednak rozwiązanie. Otóż wyniki badań wskazują, że łączenie kurkuminy z piperyną, obecną w czarnym pieprzu, pomaga jej „przetrwać” w ustroju znacznie dłużej.
Uzupełnienie diety o kurkuminę jest więc proste. Możesz albo dodawać ją do dań, koniecznie łącząc ze szczyptą czarnego pieprzu, albo sięgnąć po suplement łączący w sobie kurkumę z wystandaryzowana ilością kurkuminy i piperynę.
Jeżeli masz wątpliwości, czy możesz bezpiecznie przyjmować preparaty z kurkuminą (cierpisz na współwystępujące z Hashimoto choroby, przyjmujesz leki), skonsultuj się z lekarzem.