
Poznaj składniki, których potrzebuje Twoja tarczyca!

Cynk
- Działa antyoksydacyjne i przeciwzapalnie.
- Przy jego niedoborach wzrasta ilość przeciwciał przeciwtarczycowych oraz obniża się poziom T3 i T4 we krwi.
- Dobrym źródłem cynku są pestki dyni, zarodki i otręby pszenne, a także nasiona lnu.
Selen
- Jest składnikiem dejodynazy, enzymu biorącego udział w przemianie T4 do T3.
- Znajdziesz go w orzechach brazylijskich (najlepiej tych z Brazylii), skorupiakach i rybach morskich oraz produktach zbożowych.
Żelazo
- Jest składnikiem tarczycowej peroksydazy jodującej, która odpowiada za aktywację przemiany tyreoglobuliny do T4 oraz T3.
- Obniżone stężenie może prowadzić do obniżenia stężenia T3 oraz wzrostu TSH.
- Źródłem żelaza jest m.in. mięso, ryby, sezam, pestki dyni, liście pietruszki czy kasza jaglana.
Witamina D
- Działa przeciwzapalnie i poprawia odporność.
- Jej niedobór obserwuje się nawet u 80% osób z Hashimoto – efektem jest upośledzenie przemiany T4 w T3 oraz nasilony proces autoimmunizacji tarczycy.
- Najlepszym źródłem witaminy D jest słońce, ale w niewielkich ilościach znajdziemy ją też w grzybach shiitake, tłustych rybach czy żółtku jaj.
Włączenie powyższych produktów do diety może poprawić Twoje samopoczucie i pracę tarczycy.
Te artykuły są bardzo pouczające.
Cieszę się że mogę zasięgnąć te wiedzę o mojej chorobie (hashimoto)
Dziękuję 😊
Marzena
Fajnie ze wiedza jest dzielona.