Spis treści
Jeśli chorujesz na zapalenie tarczycy typu Hashimoto i chcesz wspomóc terapię dietą, warto ograniczyć na talerzu produkty prozapalne i wzbogacić dietę o te przeciwzapalne. Dieta przeciwzapalna ma na celu wyciszenie toczącego się w organizmie przewlekłego stanu zapalnego. Poniżej znajdziesz kilka informacji o tym, jak wpleść najważniejsze jej elementy do codziennego jadłospisu.
Dieta o działaniu przeciwzapalnym – od czego zacząć zdrowe zmiany?
Choroby o podłożu autoimmunologicznym często wiążą się z występowaniem w organizmie stanu zapalnego. Dotyczy to także choroby Hashimoto, dlatego w diecie osób borykających się z tym schorzeniem ważne jest uwzględnienie produktów, które pobudzają syntezę cytokin przeciwzapalnych. To bardzo istotne w prewencji oraz leczeniu niedoczynności tarczycy, będącej skutkiem zapalenia typu Hashimoto. Dzięki odpowiednio skomponowanej diecie możliwe jest złagodzenie uciążliwych objawów i polepszenie samopoczucia osób z chorobą Hashimoto.
Pamiętaj, że dieta wysokoenergetyczna, szczególnie obfitująca w cukry proste i mocno przetworzoną żywność, to prosta droga do zwiększenia masy ciała i zaostrzenia stanu zapalnego. Dlatego, gdy chcesz wesprzeć swoje zdrowie, pozbądź się z jadłospisu wszystkich „śmieci”. Ogranicz szkodliwe substancje.
- słodycze, wyroby cukiernicze, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, ogólnie pojęte cukry proste,
- fast foody, dania gotowe, przekąski bogate w utwardzone tłuszcze trans.
Dostarczają one wielu pustych kalorii, a ich wartość odżywcza jest bardzo znikoma. Czego jeszcze unikać? W przypadku nietolerancji usuń również z diety antygeny pokarmowe takie, jak gluten czy kazeina.
Za wzorzec diety przeciwzapalnej uważana jest dieta śródziemnomorska, obfitująca w świeże warzywa i owoce, zdrowe tłuszcze, ryby, węglowodany złożone oraz przyprawy i zioła mające działanie przeciwzapalne. Dieta śródziemnomorska jest bogata w składniki pokarmowe istotne dla prawidłowej pracy tarczycy.
Jak zapewnić organizmowi kwasy tłuszczowe omega 3?
Kwasy tłuszczowe stanowią cenny składnik diety. Dlatego komponując swoje codzienne menu, poświęć im szczególną uwagę.
Ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie należące do rodziny omega-3. W grupie kwasów omega-3 znajdują się kwas α-linolenowy (ALA), dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA). Oprócz tego, że wykazują działanie przeciwzapalne (w przeciwieństwie do kwasów omega-6), stymulują przemianę tyroksyny (T4) w aktywny hormon T3 i zwiększają wrażliwość tkanek na hormony tarczycy.
Gdzie występują kwasy omega-3? Ich podstawowym źródłem w diecie są tłuste ryby morskie w tym: łosoś (najlepiej dziki), śledź, makrela. W diecie przeciwzapalnej zaleca się więc ich wykorzystywanie raz lub dwa w tygodniu. Wybierając produkty o działaniu przeciwzapalnym, dostarczysz organizmowi dawkę cennych kwasów. Oprócz tego zawarte są one w morskich potrawach. Jeśli możesz, sięgaj także po owoce morza, np. ostrygi i krewetki. Dobrym źródłem kwasów omega-3 jest również tran (olej z wątroby dorsza). Co ze źródłami roślinnymi? Wpleć do jadłospisu siemię lniane, nasiona chia, olej rzepakowy i orzechy włoskie, gdyż w ich składzie również znajdziesz dobroczynne kwasy. Nie zapominaj o oleju lnianym.
Warto wiedzieć, że kwasy omega-3 wpływają korzystnie nie tylko na tarczycę. Mają niebagatelne znaczenie w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziałają otyłości, wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwdepresyjne, wspomagają układ odpornościowy. Ich spożywanie dodaje także urody, gdyż mają pozytywny wpływ na wygląd i zdrowie skóry.
Dieta przeciwzapalna: przyprawy
W codziennej diecie wykorzystuj przyprawy. Nadają potrawom ciekawy smak, aromat i wygląd. Kosztują niewiele, a mogą korzystnie wpływać na stan zdrowia. Dlatego przygotowując posiłki, pamiętaj o nich. W diecie o charakterze przeciwzapalnym powinno znaleźć się miejsce dla kurkumy – źródła aktywnego składnika o nazwie kurkumina, który działa silnie antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, pomaga spowolnić proces autoimmunologiczny, co jest istotne w chorobie Hashimoto.
Dotychczasowe badania nad kurkuminą wykazały, że ma nie tylko właściwości przeciwzapalne, ale też przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Produkty zawierające kurkuminę mają piękny, żółtawy koloryt, dlatego warto dodawać ją do różnych dań – podkreśli smak ryżu, makaronu, mięs, ryb, warzyw.
Przyprawami o działaniu przeciwzapalnym są również imbir, tymianek, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, rozmaryn i bazylia.
Dobroczynne antyoksydanty
Rozwój chorób o charakterze zapalnym jest także związany ze stresem oksydacyjnym. Dlatego codzienna dieta o działaniu przeciwzapalnym powinna dostarczać antyoksydantów, które naturalnie zwalczają nadmiar wolnych rodników w organizmie. Najprostszy sposób? Zadbaj o kolorowy talerz, bo całe bogactwo przeciwutleniaczy to świeże warzywa i owoce.
Sięgając po nie kieruj się kolorem i szczególnie często wybieraj te o barwie pomarańczowej, ciemnoczerwonej czy ciemnozielonej. Owoce zawierające duże ilości związków działających przeciwzapalnie, to m.in. granat, ananas, grejpfrut, owoce leśne. W przypadku warzyw sporo przeciwutleniaczy zawierają cebula i czosnek. To także ważny składnik diety osób z chorobą Hashimoto.
Dzięki włączeniu ich do diety zapewnisz sobie dawkę witamin, składników mineralnych i węglowodanów (zarówno przyswajalnych, jak i błonnika), a to odbije się korzystnie na Twoim ogólnym zdrowiu.
Prozdrowotne właściwości, jakie mają witaminy i składniki mineralne
Jeśli zastanawiasz się nad dodatkową suplementacją witaminami i składnikami mineralnymi, pamiętaj, że wśród witamin właściwości antyoksydacyjne wykazują witaminy A, C i E, a wśród minerałów – selen i cynk.
Smacznego i nie zapomnij o piciu dużej ilości niegazowanej wody mineralnej oraz o aktywności fizycznej. Każdego dnia buduj zdrowe nawyki, wdrażając krok po kroku zasady zdrowego odżywiania.
Zakrzewska E., Zegan M., Michota-Katulska E. Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. XLVIII, 2015 (2):117–127
Wydro D., Koniarek J., Schulz D. Proces zapalny a tempo starzenia się organizmu. Academy of Aesthetic and Anti-Aging Medicine, 2015 (2):51-58
Materac E., Marczyński Z., K.H. Bodek. Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVI, 2013(2): 225–233
Marciniak-Łukasiak K. Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79): 24 – 35
Przybylska S. Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 414-420
Grys A., Łowicki Z., Parus A. Właściwości lecznicze imbiru (Zingiber officinale Roscoe). Postępy Fitoterapii, 2010(1): 42-45
Wojtanowska-Rzytki M. Rola naturalnych antyoksydantów w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Farmakologiczny Przegląd Naukowy, 2009(1): 23-27
FAQ
Tak, dzięki odpowiednio skomponowanej diecie możliwe jest złagodzenie uciążliwych objawów i polepszenie samopoczucia osób z chorobą Hashimoto.
Za wzorzec diety przeciwzapalnej uważana jest dieta śródziemnomorska, obfitująca w świeże warzywa i owoce, zdrowe tłuszcze, ryby, węglowodany złożone oraz przyprawy i zioła mające działanie przeciwzapalne. Śródziemnomorski sposób żywienia jest bogaty w składniki pokarmowe istotne dla prawidłowej pracy tarczycy.
Przede wszystkim na świeże warzywa i owoce (zwłaszcza jagodowe), zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, orzechy, pestki), tłuste ryby morskie, węglowodany złożone (pełnoziarniste produkty, kasze) oraz przyprawy i zioła mające działanie przeciwzapalne.
Jest to kwestia indywidualnych preferencji. Jeśli po zjedzeniu danego pieczywa czujesz się źle – wtedy warto wypróbować inne rodzaje (np. chleb żytni, gryczany, owsiany). Jeśli natomiast chorujesz na celiakię to koniecznie odstaw pieczywo glutenowe.